Löpband

Om man vill köpa ett löpband har man otroligt många olika modeller och märken att välja mellan, och en del tror att det inte spelar så stor roll vilket val man gör, då de antar att alla löpband skulle vara mycket lika varandra. Så är det dock absolut inte. Istället är det helt klart så att det finns stora skillnader olika löpband emellan. För att du lättare ska förstå hur viktigt det är att du gör lite research kring löpband innan du köper ett, har vi satt ihop denna lista med skillnader som man kan räkna med att det finns mellan olika löpband. Ett tips är att även ta en titt på det vi nämner när du jämför olika löpband med varandra, då detta i regel kommer att hjälpa dig göra ett bättre val.

Dessa skillnader finns löpband emellan:

Om de är till för löpning eller inte

Vissa löpband är mest lämpliga för gång, medan andra är gjorda för att faktiskt springa på. De avsedda för löpning är i regel mer stabila och robusta, och brukar även ha ett bredare band, och dessutom kännetecknas de av en bättre motor. Gåbanden brukar ha en lägre max. hastighet och brukar ha sämre stötdämpning eftersom man inte dunsar lika mycket när man går som när man springer.

Hur mycket eller lite löpbandet kan lutas

Detta är viktigt om man vill kunna variera träningen på löpbandet mycket eller springa i ”uppförsbacke”, så att säga. De bästa löpbanden kan vinklas väldigt mycket och har många olika vinklingslägen, medan andra har färre lägen och en mindre max. vinkel.

 

Motorns kraft

Detta påverkar en rad olika saker, som t.ex. hur snabbt bandet kan föras runt, hur jämn runtföringen är samt hållbarheten. Ju starkare motor, desto bättre är det förstås!

Om det kan vikas ihop eller inte

Att löpbanden inte kan vikas ihop är vanligast, men för den som inte vill ha ett stort löpband stående framme hela tiden finns det även hopvikbara modeller som gör att löpbandet lättare kan ställas undan när man vill det. I regel är dessa hopvikbara modeller även mindre än de stationära modellerna.

Skillnader mellan olika löpband

Vilka program och extra funktioner som finns

Vissa löpband har mycket avancerade datorer som t.ex. kan spara dina träningsresultat och liknande. Utöver detta kan löpband ha olika mängder träningsprogram för t.ex. konditionsökning, viktnedgång och liknande, samt olika många finesser i stil med kalorimätare, pulsmätare och liknande. Alla behöver dock inte alla finesser och funktioner, men det finns de som uppskattar många av dem, och då är det förstås bäst att välja en variant som har många bra extra funktioner så att man slipper sakna en funktion som man hade kunnat ha på en annan modell.