Kosttillskott

Du har säkert hört talas om kosttillskott, och kanske undrat över vad begreppet egentligen står för. Det finns ju så många olika preparat, både inom läkemedel och hälsokost, alla med syftet att få oss att må bra och hålla oss friska. Kosttillskott är inget läkemedel som man kanske skulle kunna tro. Visserligen kan du köpa kosttillskott på apoteket, men eftersom de klassas som livsmedel kan du också köpa kosttillskott i hälsokostbutiken och i vanliga mataffärer. Kosttillskott räknas alltså som livsmedel, och är avsedda att fungera som ett komplement till din vanliga mat. De vanligaste formerna av kosttillskott är vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater och fetter.

Syftet med kosttillskott

Välkända näringsämnen som de flesta vet att vi måste få i oss varje dag. Och det är just det som är syftet med kosttillskott. De näringsämnen som du, av någon anledning, inte får i dig via den vanliga maten, kan du alltså tillföra genom kosttillskott. För många kan kosttillskott vara mycket viktiga, eftersom för lite av något, eller några, näringsämnen kan leda till bristsjukdomar. Och även om du följer din kostcirkel och försöker äta något ur alla livsmedelsgrupperna varje dag, kan det hända att du inte får tillräckligt av alla nödvändiga ämnen. Men, med kosttillskott är det lätt fixat.

Kosttillskott finns, som sagt, att köpa i många vanliga butiker, men det allra största utbudet hittar du på internet. Här får du dessutom allt samlat på ett ställe, vilket gör det lätt att jämföra preparat och priser. Att handla online, oavsett om det gäller kosttillskott eller andra produkter ger ganska många fördelar. Du får nästan alltid tillgång till ett större utbud, eftersom det finns så många butiker som säljer på nätet. Dessutom kan du handla när det passar dig bäst, eftersom det inte existerar stängda butiker här, oavsett när på dygnet du vill handla.

Du kan välja i lugn och ro, och du störs inte av köer eller andra kunder. Och när du väl bestämt dig är det lätt att klicka hem dina varor, och sedan bara vänta på att de ska dimpa ner i brevlådan efter några dagar. Du spar både tid och jobb eftersom du slipper springa runt i olika butiker för att hitta det du söker. Men, du kan också spara mycket pengar genom att köpa online, eftersom du har hela sortimentet samlat på ett ställe, och enkelt kan jämföra både produkter och priser.

Om du drabbas av en brist

Har du symptom som tyder på att du lider brist på något av de nödvändiga näringsämnena kan alltså kosttillskott vara räddningen. Men, även om du inte redan drabbats av brist kan du, i vissa fall, ta kosttillskott i förebyggande syfte. Det är, inte minst, vanligt bland idrottare som brottare och tyngdlyftare. När man tränar hårt kan det behövas ett extra tillskott av, exempelvis, protein, och här är naturligtvis kosttillskott den självklara lösningen. Även om det inte rekommenderas att ta kosttillskott annat än vid bristsituationer, kan det alltså finnas tillfällen när man också kan ta dem för att förebygga brist, eller helt enkelt för att må bättre eller orka mer.